Vask af hvide tekstiler

Af hør eller bomuld

Igennem sommeren havde jeg broderet en kaffedug med hvid søm, og mange arbejdstimer vaskede jeg dugen. Resultatet var en meget gullig og skjoldet dug på trods af soda og sæbespåner.

Lis Ahrenkiel som underviser, redde dugen og mig. Jeg havde ikke brugt soda og sæbespåner nok og temperaturen havde været for lav. Så om igen ! Dugen blev helt ren og fin. Kvaliteten af den hør jeg havde broderet på, var ikke alt for god, hvilket havde været medvirkende til skjolderne. 

Opskriften med soda og sæbespåner er :

At 0,25 dl. soda opløses helt i 10 l. kogende vand. Sodaen skal være helt opløst ! Dugen blev lagt helt i blød da temperaturen var faldet på vandet, der lå den så til næste dag. Så kom den store gryde og kogeplade frem samt et termometer. Vaskebadet blev fremstillet af 10 l. vand og 10 spsk. sæbespåner. Vandet kom i kog og sæbespånerne blev pisket godt ud. Vandet skulle være opvarmet til 60 grader da dugen kom i gryden. Temperaturen blev holdt i ca. 20 min, samtidig med at stoffet blev skvulpet rundt hele tiden. Så blev der slukket for gryden. Hvis der fortsat var pletter eller skjolder kunne stoffet blive i vandet i endnu en 1/2 til 1 hel time. Dugen blev skyllet i 3 hold skyllevand. Skyllevandet kunne evt. være blødgjort med soda. Det sidste hold skyllevand var med deminiraliseret vand. Dugen kom til tørring og derefter presset efter alle kunstens regler.

Ældre tekstiler kan blive rene ved samme metode.

I kan evt. læse en artikel fra " Husflid " nr. 3 1993. Prøv jer frem og sæt god tid af til opgaven. Det er en fordel at udspænde broderede tekstiler efter vask, især hør får en fin glans.

Maj Brit Bille Nielsen